Hlavní obsah

Izrael povolil export vybraného zboží z pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští ministři ve středu povolili vývoz některého zboží z palestinského pásma Gazy. Zmírnili tím blokádu, kterou Izrael proti tomuto území uplatňuje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Izrael dovozní omezení zmírnil už dříve - po tragickém zásahu proti turecké humanitární flotile. Izraelci při něm v květnu zabili devět aktivistů.

Blokáda pak zůstala v platnosti pro dovoz zbraní a materiálu využitelného k výrobě raket a další munice. Ostatní zboží dostalo zelenou, stavebniny pak jen pro mezinárodní projekty, nikoli pro stavby, na něž dozírá výhradně Hamás.

Toto radikální hnutí, nepřátelské vůči Izraeli, Gaze vládne od roku 2007. Smyslem blokády je zamezit dozbrojování Hamásu.

Předchozí uvolnění blokády se netýkalo exportu. Ministři odpovědní za bezpečnost ve středu rozhodli, že z Gazy bude moci být exportován textil nábytek a zemědělské produkty. Zboží bude určeno západnímu břehu Jordánu a do cizích zemí vyjma Izraele.

Mluvčí Hamásu to označil za propagandistický tah, který má vzbudit dojem, že Izrael blokádu ukončil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám