Hlavní obsah

USA už po Izraeli nechtějí, aby pozastavil výstavbu

– Jeruzalém
Novinky, rei

Spojené státy se vzdávají snahy přesvědčit Izrael, aby prodloužil moratorium na výstavbu židovských sídlišť na okupovaných územích, což byla podmínka palestinské strany, aby mohly být obnoveny mírové rozhovory. Washington prohlásil, že bude hledat jinou cestou k obnovení přímých jednání.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vlevo) s americkým vyjednavačem na Blízkém východě Georgem Mitchelem.

Článek

Palestinská strana rozhovory přerušila krátce po jejich obnovení po téměř dvou letech v září, když vypršelo desetiměsíční moratorium na výstavbu na západním břehu Jordánu a Izrael ho neprodloužil.

Washington se snažil přimět Jeruzalém k novému moratoriu, mimo jiné nabídkou bojových letadel a bezpečnostních záruk, ale neuspěl. „Po značné snaze jsme shledali, že to nevytváří dostatečně pevný základ pro náš společný cíl – rámcovou dohodu,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí P. J. Crowley.

Podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka byla jednání s USA přerušena kvůli úniku depeší amerických diplomatů na veřejnost a krizi v Koreji. Crowley to však popřel. „Strategie se nemění, ale mohla by se změnit taktika. Budeme vést další jednání a pokračovat ve snaze vybudování důvěry, která, doufáme, nakonec přivede obě strany k přímým rozhovorům,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám