Hlavní obsah

Dvě exploze v Teheránu, obětí je profesor jaderné fyziky

Teherán
Aktualizováno

Dvě exploze náloží nastražených v autech otřásly v pondělí dopoledne Teheránem. Podle íránské televize Al-Alam při nich zemřel jeden člověk a další tři byli zranění. Mrtvý a jeden ze zraněných vyučovali na univerzitě jadernou fyziku.

Foto: Profimedia.cz

Íránská policie při zásahu (ilustrační foto)

Článek

Podle íránského rozhlasu vybuchly nálože v autech obou profesorů. Mrtvý je podle rozhlasu Madžíd Šahríarí a zraněný jeho kolega Ferejdún Abbásí. Dalšími zraněnými jsou jejich manželky, uvedla AFP .

Na okna automobilů, jimiž oba jeli ráno na univerzitu, přilepili útočníci z jedoucích motocyklů bomby. Státní televize oba útoky okamžitě připsala Izraeli. Atentátníkům se podařilo ujet.

Mrtvý učil na univerzitě Šahíd Behešti, píše íránská tisková agentura IRNA.

Šahríarí je letos už druhým íránským vědcem, zabitým při atentátu. Zahynul v den, kdy server WikiLeaks zveřejnil tajné diplomatické depeše USA. V nich se uvádí, že Saúdští Arabové vyzývali USA k útoku na Írán právě kvůli jeho jadernému programu, který vzbuzuje obavy. [celá zpráva]

Írán trvá na tom, že mu jde výhradně o mírové využití jádra, což ale mezinárodní inspekce jeho provozů zatím bezvýhradně nepotvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám