Hlavní obsah

Íránka odsouzená za nevěru k ukamenování může uniknout trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Předseda íránského výboru pro lidská práva Mohammad Džavád Larídžání. V úterý uvedl, že Íránka Sakíne Aštíaníová má šanci uniknout trestu, napsala ČTK. Hrozí jí ukamenování za nevěru, což vyvolalo negativní reakce ve světě.

Článek

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí byla v roce 2006 odsouzena za nevěru s bratrancem a také za spoluvinu na vraždě manžela. Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k doznání byla donucena, a odvolala je. Navíc rodina manžela jí odpustila, takže tento trest nemusí být vykonán. Byla ale odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství. [celá zpráva]

Trest za druhý skutek byl podle právníka Mohammada Mostafáího zrušen, protože rodina mrtvého jí prominula. Stále jí ale hrozí smrt ukamenováním za nevěru.

"Výbor pro lidská práva se zasloužil o snížení trestu a myslíme si, že je velká šance na záchranu jejího života," řekl Larídžání v rozhovoru pro íránskou televizi Press TV. Už dříve francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner uvedl, že žena zřejmě nedostane absolutní trest odvolal se na vyjádření svého íránského protějšku Manúčehra Mottakího. [celá zpráva]

Larídžání si stěžoval na západní sdělovací prostředky. Podle něj věnují případu Aštíaníové nepřiměřenou pozornost a pominuly případ nedávno popravené Američanky, která si zaplatila vraždu manžela a nevlastního syna. "O té americké ženě se nemluví, zato se hodně kritizuje náš soudní systém. Dokazuje to zaujatost médií proti Íránu," řekl Larídžání.

Reklama

Výběr článků

Načítám