Hlavní obsah

Abbás: Rozhovory neobnovíme, dokud Izrael nezastaví výstavbu

Novinky, rei
Jeruzalém

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v neděli zopakoval, že mírové rozhovory nebudou obnoveny, dokud Izrael nezastaví výstavbu na okupovaných územích včetně východního Jeruzaléma. Reagoval tak na zprávy, podle nichž měly USA poskytnout Izraeli písemné záruky za zastavení výstavby pouze na Západním břehu Jordánu.

Článek

Mírové rozhovory obou stran, jež iniciují USA, ztroskotaly v září, když Izrael neobnovil moratorium na výstavbu. Palestinci chtějí svůj stát vybudovat na západním břehu, ve východním Jeruzalémě a v pásmu Gazy, které ovšem ovládá hnutí Hamás, které s mírem nesouhlasí. Východní Jeruzalém má být hlavním městem budoucího státu.

Izrael ovšem pokračuje ve výstavbě svých osad na okupovaných územích. [celá zpráva]

Emoce o víkendu rozvířilo vystoupení bezpečnostního poradce izraelské vlády Uziho Arada v rozhlase. Arad prohlásil, že Spojené státy daly Izraeli písemné záruky, že v budoucnu už nebudou na židovském státě požadovat další zmrazení výstavby osad, když bude Izrael nyní souhlasit s moratoriem na výstavbu na západním břehu Jordánu po dobu 90 dní, aby se mohlo obnovit přímé jednání o míru. [celá zpráva]

Spojené státy poskytnutí záruk nepotvrdily.

Ve východním Jeruzalémě a na západním břehu, který Izrael obsadil ve válce v roce 1967, žije půl miliónu židovských obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám