Hlavní obsah

Za použití devítiletého chlapce jako štítu dostali Izraelci podmíněný trest

Jeruzalém

Izraelský vojenský soud v neděli vynesl tříměsíční podmínečný trest nad dvěma vojáky usvědčenými z toho, že použili při bojích v Gaze devítiletého Palestince jako živý štít. Kromě toho byli vojáci také degradováni. Informoval o tom izraelský vojenský rozhlas.

Článek

Vojáci se činu dopustili za izraelské ofenzivy v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009. Když na předměstí města Gazy chtěli obsadit jeden dům, shromáždili jeho obyvatele a devítiletému chlapci nařídili, aby otevřel podezřelé zavazadlo. Izraelci se domnívali, že v něm mohou být ukryty výbušniny. Dítěti se tašku nepodařilo otevřít, takže ho vojáci odstrčili a vystřelili na ni. Ohrozili tím všechny přítomné, stojí v rozsudku soudu. Chlapec se pak vrátil k rodině.

Oba vojáci byli také degradováni. Armádní rozhlas oznámil, že se trest zdá být mírný, ale bude oběma mužům zapsán do trestního rejstříku.

Izraelci ofenzivou chtěli zastavit raketovou palbu palestinských radikálů na izraelské území. Letectvo bombardovalo pozice a sklady Hamasu a v lednu armáda nasadila i pozemní vojsko. Dvouměsíční konflikt nepřežilo deset izraelských vojáků a na 1400 Palestinců, mezi nimi několik set civilistů.

Izrael v pásmu způsobil materiální škody za téměř dvě miliardy dolarů. Mnoho domů nemohlo být kvůli přísné blokádě pásma Gazy opraveno. Izrael ji zmírnil až letos. Izrael byl za tuto operaci obviněn humanitárními organizacemi z válečných zločinů. Armáda vede vlastní vyšetřování stížností na neprofesionální postup svých vojáků. Nejčastěji Palestinci uvádějí právě využívání civilistů jako živých štítů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám