Hlavní obsah

Pokus o bombový útok na dvě letadla vyšel al-Káidu na pár tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická síť al-Káida na Arabském poloostrově tvrdí, že pokus o odpálení balíčků s výbušninami na palubě dvou nákladních letounů mířících do USA ji přišel na pouhých 4200 dolarů (necelých 76 000 korun). Na internetovém serveru Inspire odnož al-Káidy sídlící v Jemenu údajně uvedla i další podrobnosti k říjnovému pokusu o atentát, k němuž se přihlásila už počátkem tohoto měsíce.

Foto: Reuters

Tiskárna, v níž byl ukrytý výbušný systém objevený v Dubaji.

Článek

K operaci, která prý nesla název "Hemorrhage" (Krvácení), teroristé použili běžné pomůcky jako mobilní telefony Nokia a dvě náplně do tiskárny značky HP. Právě v nich byla umístěna výbušnina. Jedna nálož byla nalezena v nákladním letadle americké společnosti UPS na středoanglickém letišti East Midlands a druhá v letadle firmy FedEx na letišti v Dubaji.

Teroristická organizace tvrdí, že podobným způsobem se jí v září podařilo přivést ke zřícení letadlo UPC v Dubaji. Americké úřady to však zpochybňují a tvrdí, že šlo o nehodu, která nesouvisí s terorismem.

Al-Káida z Arabského poloostrova rovněž tvrdí, že její nová strategie spočívá v odklonu od velkých atentátů a provádění menších, které však mají uškodit americké ekonomice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám