Hlavní obsah

Do Mekky dorazily přes dva milióny poutníků

– Mekka

Už v sobotu dorazily dva milióny muslimů do Saúdské Arábie na tradiční muslimskou pouť do Mekky hadždž, která začala v neděli. Čeká se, že se jí zúčastní 2,5 miliónu lidí.

Článek

Pouť do Mekky je posledním z pěti pilířů islámu a věřící ji má vykonat aspoň jednou za život, pokud mu to zdravotní stav dovolí. Muslimové putují do Mekky každoročně k rituálům symbolizujícím základní koncepty islámu - víru, pokoru, bratrství a jednotu.

Poutníci přespávají ve stanovém městečku v údolí Míná. Bezpečnost všem se po čtyři dny snaží zaručit na 70 000 policistů, vojáků a zdravotníků. Všechna rituální místa a trasy poutě prověřil osobně ministr vnitra princ Najíf ibn Abdal Azíz Saúd.

Tradičně osobně dohlížel nad průběhem poutě král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, ale ten si podle agentury AP ve svých 86 letech poškodil ploténku. Královský úřad v prohlášení neupřesnil, za jakých okolností se král zranil.

Kromě možných násilností se úřady obávají ušlapání osob v případě nějaké vyvolané paniky v davu. Při podobných incidentech zemřelo například v červenci 1990 1426 lidí, v roce 2004 251 osob a v roce 2006 364 poutníků. Nejkritičtější je obřad kamenování satana.

Reklama

Výběr článků

Načítám