Hlavní obsah

Ariela Šarona po pěti letech v kómatu převezli domů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron (82), který je po mrtvici pět let v kómatu, byl v pátek převezen z nemocnice u Tel Avivu na své rodinné sídlo na farmě Sykamora v Negevské poušti. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

„Aspirací pacienta stejně jako nemocnice je zajistit, aby se každý trvalý pacient, pokud to stav dovolí, mohl vrátit ke své komunitě a domů,“ uvedl ředitel rehabilitačního centra Šlomo Noj. Na dotaz, zda se Šaronův stav mohl zlepšit, odpověděl: „Jistěže je naděje, že se stav zlepší. Ale zlepšení, o nichž v takových situacích hovoříme, nejsou nijak velká, dramatická“.

Noj doplnil, že potrvá asi dva dny, než bude Šaron v Sykamoru zabydlen, a je možné, že bude muset být časem dopraven zpět do nemocnice na kontroly.

Podle svědků Šaron nekomunikuje, ale reaguje na základní stimuly a televizi. Údajně si dále udržuje svou tělnatost, díky níž získal přezdívku Buldozer.

Má otevřené oči

„Zůstává pocit z komunikace a uvědomování – má otevřené oči a vy máte pocit, že vnímá vaši přítomnost. Takže to není hluboké kóma. Kdybyste ale chtěli, abych to kvantifikoval, tak to nemohu,“ doplnil expremiérův lékař Šlomo Segev.

Foto: Profimedia.cz

Sanita převáží Ariela Šarona na jeho farmu.

Šaronův zdravotní stav zůstává pátý rok neměnný a veškerá rozhodnutí za něj činí lékaři a jeho dva synové Gilad a Omri.

Na farmě Sykamora v Negevské poušti Šaron v minulosti plánoval izraelskou ofenzivu na západním břehu v roce 2002 či překvapivé stažení Izraelců z pásma Gazy o tři roky později. Zde je také pohřbena Šaronova první žena Margalit, která zahynula při autonehodě, i její sestra, druhá expremiérova manželka Lily, již zabila rakovina. Hrob má na statku i Šaronův syn Gur, jenž jako chlapec zahynul při hře se zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám