Hlavní obsah

Irák se po osmi měsících dohodl na koalici

Bagdád

Irák se po osmi měsících dočká premiéra vzešlého z březnových parlamentních voleb. Vítězná sekulární koalice Al-Irakíja se spojí s šíitským Právním státem dosavadního premiéra Núrího Málikího. Ten si post udrží, i když si na něj brousil zuby Ajád Aláví z Al-Irakíje. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek potvrdil prezident kurdské autonomie Masúd Barzání.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí si post udrží

Článek

"Bylo dosaženo dohody o rozdělení moci, parlament se sejde dnes v 15:00 (13:00 SEČ) a zvolí předsedou Usámu Nudžajfího," citovala agentura AFP prohlášení vládního mluvčího Alího Dabbagha.

Nudžajfí je jedním ze sunnitských poslanců z bloku Al-Irakíja expremiéra Ajáda Alávího. Toto uskupení zvítězilo v březnových volbách ziskem 91 poslaneckých mandátů, se ztrátou pouhých dvou křesel se za ním umístil blok Právní stát dosavadního premiéra Núrího Málikího.

V následujících měsících pak tito dva politici sváděli souboj o právo sestavit vládu a snažili se získat potřebnou podporu koaličních partnerů.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Ajád Aláví

Rozdělení moci

Konečné rozhovory o rozdělení moci začaly v pondělí v kurdském Irbílu, další dva dny pak pokračovaly v Bagdádu. Sekulární blok Al-Irakíja se podle agentur údajně nakonec vzdal svého požadavku na obsazení funkce premiéra poté, co mu byl při sedmihodinových jednáních v noci na čtvrtek přislíben kromě postu předsedy parlamentu ještě klíčový post ve vládě - ministerstvo zahraničí, a vedení "národní politické rady" - nového orgánu, který má být ustaven k řízení bezpečnostních záležitostí.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Irácký prezident Džalál Talabání

Na základě dohody zůstane prezidentem Kurd Džalál Talabání a premiérem šíita Málikí.

USA dohodu, která odblokuje krizi, uvítaly. Během bezvládí v zemi prudce stouplo násilí, opět se přihlásili ke slovu sunnitští radikálové podnikající atentáty a Islámský stát v Iráku navázaný na Al-Káidu. Hrozilo i rozpoutání sektářské války. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Šíitský duchovní Muktada Sadr

Vliv Teheránu

Fakt, že si udržel Málikí post předsedy vlády, se přisuzuje vlivu Íránu. "Tlak z Íránu byl příliš silný," řekl i jeden z významných představitelů koalice Al-Irakíja Sálih Mutlak.

Teherán zařídil nedávno pro Málikího podporu radikálního protiamericky orientovaného duchovního Muktady Sadra, který kontroluje 40 křesel v novém parlamentu. Jeho podpora donutila Alávího k ústupkům, protože by se mohlo Málikímu podařit sestavit koalici i bez vítězných sekularistů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám