Hlavní obsah

Írán je třeba děsit věrohodnou vojenskou hrozbou, míní Izrael

Washington

Jedině "věrohodná" vojenská hrozba může zaručit, že se Írán nevybaví jadernými zbraněmi. Prohlásil to v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu při rozhovoru s americkým viceprezidentem Joem Bidenem, napsala dnes agentura AFP. Americký ministr obrany Robert Gates vojenskou hrozbu proti Íránu odmítl.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahu se s Bidenem sešel na okraj výročního shromáždění zástupců federací amerických židovských komunit, které se koná v New Orleansu.

"Jediný způsob, jak zajistit, že Írán nezíská jaderné zbraně, je mávat věrohodnou hrozbou vojenské akce proti němu, dokud nepřestane usilovat o jadernou bombu," řekl Netanjahu podle nejmenovaného vysokého izraelského činitele.

Nicméně podle Netanjahuova mluvčího Marka Regeva premiér řekl také, že "sankce jsou důležité a zvyšují tlak na Írán". "Až doposud nenastala změna v chování Íránu a je zapotřebí zvýšit mezinárodní tlak," zdůraznil premiér.

Vláda prezidenta Baracka Obamy sice nevylučuje vojenskou alternativu, ale až doposud dávala přednost posilování sankcí a diplomatické cestě, aby donutila Teherán upustit od programu obohacování uranu. Západní země podezřívají Írán z úsilí získat touto cestou jaderný arzenál, což Teherán popírá.

Ministr obrany Robert Gates prohlásil, že USA s výzvou k vojenské hrozbě nesouhlasí. Podle něho sankce zasáhly Írán hlouběji, nežli očekával.

Írán a skupina 5+1 (pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo) v říjnu potvrdily odhodlání obnovit rozhovory o vyřešení sporu kolem íránského jaderného programu. Jednání byla přerušena loni v říjnu poté, co Írán odmítl nabídku výměny jaderného paliva za zastavení svého programu.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí dnes podle agentury Reuters řekl, že Írán je připraven vést rozhovory o svém jaderném programu. Navrhl, aby se jednání konala v Turecku.

USA připravenost Teheránu vrátit se k jednacímu stolu přivítaly s tím, že Írán se dostal pod tlak díky nevojenským akcím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám