Hlavní obsah

Bomba z Jemenu byla zneškodněna 17 minut před explozí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jedna ze dvou bomb, které byly minulý týden po odeslání z Jemenu zadrženy v Dubaji a Velké Británii, byla zneškodněna pouhých 17 minut před plánovanou explozí. Ve čtvrtek to v televizi France 2 prohlásil francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux

Článek

Hortefeux o záležitosti hovořil, aniž by jmenoval zdroj informace. Dodal, že ve Francii byli zatčeni dva bratři podezřelí z plánování teroristického útoku. Není jasné, zda zatčení souvisí s tímto případem, anebo se zásilkou s výbušninou, která byla tento týden adresována francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu z Atén.

Dvojice náloží z Jemenu byla minulý týden zadržena a zneškodněna díky upozornění saúdskoarabských úřadů, když byly zásilky na cestě k adresátovi, jímž byla synagoga v Chicagu. Jeden balíček byl nalezen v letadle v Dubaji, druhý na letišti East Midlands ve střední části Anglie. K jejich odeslání se přihlásila odnož al-Káidy na Arabském poloostrově.

Foto: Reuters

Tiskárna, v níž byl ukrytý výbušný systém objevený v Dubaji.

Hlavním podezřelým z osnování útoku je osmadvacetiletý Ibrahím Hasan Asírí, který je na saúdskoarabském seznamu hledaných teroristů a měl stát i za loňským nezdařeným pokusem o bombový útok v letadle nad Detroitem. Jemenské úřady po něm pátrají.

Výbušný pentaerythritol-tetranitrát (PETN) byl schován v tiskařských náplních ve větší zásilce. Podle německých expertů by i padesátkrát menší množství stačilo protrhnout plášť letadla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám