Hlavní obsah

Nestydatý Západ hájí nevěrnici, tvrdí Írán. Aštíaníovou ale zatím nepopraví

– Teherán/Paříž

Íránka odsouzená k trestu smrti za cizoložství a účast na vraždě manžela ve středu popravena nebude. Po telefonickém rozhovoru se svým íránským protějškem Manúčehrem Mottakím to sdělil francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí obvinil Západ z toho, že případ Sakíne Aštíaníové zneužívá k vytváření nátlaku na Írán.

Článek

O možném středečním termínu popravy v úterý informovali ochránci lidských práv.

Aštíaníová byla souzena za nevěru, kterou islámské právo trestá ukamenováním, a za spoluúčast na vraždě, za což se provinilci v Íránu popravují oběšením. Případ vzbudil ve světě velký ohlas a ochránci lidských práv poukazují na krutost íránské justice. Aštíaníové je 43 let a má dvě děti.

Obyvatelé Západu "jsou tak nestydatí, že z případu Aštíaníové, která spáchala zločin a zradila (manžela), činí záležitost lidských práv. Dělají z toho symbol svobody žen a žádají její (Aštíaníové) propuštění," řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramín Mehmanparast.

Nejasnosti kolem rozsudku

Informace o rozsudku se rozcházejí. Podle agentury AFP byl trest smrti za vraždu změněn na deset let vězení, ale trest ukamenováním za nevěru platí. Íránská justice v červenci vykonání tohoto rozsudku pozastavila a od té doby Írán tvrdí, že je případ stále v řízení. V úterní zprávě ochránců lidských práv se objevila informace, že je jméno Aštíaníové na seznamu osob, které mají být popraveny v příštích dnech nebo týdnech.

Mluvčí mezinárodního výboru proti kamenování, který sídlí v Německu, řekla, že dnešní hodina poprav už minula a že Sakíne dnes popravena nebyla. Její organizace ale tvrdí, že Aštíaníová má být oběšena.

"Manúčehr Mottakí mne ujistil, že íránská justice ještě nedospěla v záležitosti paní Aštíaníové k verdiktu a že informace týkající se její údajné popravy neodpovídají pravdě. Žádáme íránské úřady, aby respektovaly základní lidská práva, ukončily represe a zastrašování a propustily osoby zadržované bezdůvodně," sdělil Kouchner.

Podle organizace Amnesty International zaujímá Írán v počtu vykonávaných hrdelních rozsudků druhé místo za Čínou. V roce 2008 bylo v Íránu popraveno nejméně 346 lidí.

Reklama

Související články

Írán nazval první dámu Francie prostitutkou

První dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová byla nevybíravým způsobem osočena Íránem poté, co podepsala petici volající po osvobození třiačtyřicetileté matky...

Výběr článků

Načítám