Hlavní obsah

Iráčtí radikálové označili všechny křesťany za legitimní terč

Bagdád

Irácká odnož Al-Káidy považuje od nynějška křesťany za legitimní cíle svých útoků. Teroristická skupina to oznámila po vypršení dvoudenního ultimáta, které dala v neděli k propuštění dvou Egypťanek zadržovaných údajně proti jejich vůli egyptskou komunitou koptů.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Rakve obětí nedělního obležení kostela v Bagdádu

Článek

V neděli ozbrojenci této organizace obsadili křesťanský kostel v Bagdádu, oznámili své požadavky a zadrželi přes 100 věřících. Armáda a policie ke kostelu vyslaly početné jednotky, které provedly osvobozovací akci, při níž zahynulo přes 50 lidí. Mnoho z nich zabili radikálové, když odpálili výbušniny připevněné na těle.

K jejich požadavkům patřilo propuštění vězněných kolegů a také vydání dvou Egypťanek. Podle muslimů obě ženy, původně z koptské komunity, přestoupily na islám, ale koptové je zadržují v klášterech. Na jejich vydání dali koptům 48 hodin.

"Ultimátum vypršelo, a v důsledku toho jsou všechna křesťanská střediska, organizace, instituce, vůdci i věřící legitimními cíli bojovníků svaté války všude, kde je bude možné zasáhnout," stojí v prohlášení, které skupina zveřejnila na internetu.

Podle iráckého ministerstva vnitra v neděli přišlo o život 46 věřících a sedm útočníků. Na osm desítek lidí bylo zraněno. Svědci scénu v kostele popsali jako bojiště a úřady přerušily signál satelitní televizi Al-Bagdadíja, která odvysílala, že únosci chtějí s policií dále vyjednávat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám