Hlavní obsah

Při útoku v Afghánistánu zabito 80 povstalců Talibanu

Kábul

Nejméně osmdesát členů extremistického hnutí Taliban zahynulo při sobotním útoku na vojenské stanoviště sil Severoatlantické aliance ve východním Afghánistánu u pákistánské hranice. Pět vojáků zahraniční koalice utrpělo zranění, informovala agentura AFP s odvoláním na prohlášení NATO.

Foto: Finbarr O'Reilly, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Předsunuté armádní stanoviště v Birmalu v provincii Paktika asi 200 kilometrů jižně od hlavního města Kábulu napadli útočníci časně ráno. Při útoku použili minomety, granáty, raketomety i samopaly. Koaliční síly přivolaly letecké posily, které útočníky bombardovaly. Tato palba směřovala i na povstalce ukrývající se v blízkosti základny.

Prohlášení NATO neupřesnilo státní příslušnost pětice vojáků, kteří prý navzdory zraněním pokračovali v boji. Většinu sil NATO v provincii Paktika tvoří americké jednotky.

Útočníci přišli nejspíš z Pákistánu

Podle AFP je s ohledem na blízkost afghánsko-pákistánské hranice možné, že útočníci přišli právě z Pákistánu. Povstalci se ukrývají na kmenových územích severozápadního Pákistánu, kde má bašty jak afghánský Taliban, tak i pákistánský, který je napojený na teroristickou síť Al-Káida.

V uplynulých dnech přišly o život nejméně dvě desítky povstalců v jižním Afghánistánu při náletu vrtulníku koaličních sil. Šlo o reakci na předchozí útok povstalců proti vrtulníku NATO v jižní provincii Kandahár.

Jednotky NATO v červenci zahájily rozsáhlou operaci proti ozbrojencům extremistického hnutí Taliban na jihu země, kde mají povstalci hlavní bašty. Ozbrojenci však v posledních měsících zintenzivnili útoky v ostatních částech Afghánistánu. Dějištěm střetů se tak staly i dosud relativně klidné oblasti západního a severního Afghánistánu, které od zahájení aliančních operací v jižních provinciích zažívají nárůst útoků, únosů i vražd.

Reklama

Výběr článků

Načítám