Hlavní obsah

Izraelci staví na Západním břehu nové domy rekordně rychle

– Jeruzalém
Novinky, rei

Na Západním břehu Jordánu začalo během tří týdnů po uvolnění moratoria na výstavbu vznikat 544 nových domů pro židovské usedlíky. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP s tím, že výstavba je více než čtyřikrát rychlejší než během uplynulých dvou let.

Foto: Gil Cohen, Reuters

Západní břeh Jordánu

Článek

Spousta domů roste v místech, které všechny mírové scénáře přiznávají budoucímu palestinskému státu, uvedla agentura s tím, že to vážně ohrožuje uzavření mírové dohody mezi Izraelem a palestinskou stranou.

„Ten údaj je alarmující a je jen dalším ukazatelem, že Izrael nebere mírový proces vážně, protože ten předpokládá ukončení okupace,“ reagoval na zprávu mluvčí prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu údaje bagatelizoval. „Nemá to žádný dopad na mapu možné mírové dohody,“ řekl.

Moratorium izraelské vlády na výstavbu na Západním břehu skončilo po deseti měsících 26. září. Palestinští vyjednavači i USA požadovali jeho prodloužení, ale Netanjahu to odmítl. Palestinci následně nedávno znovu zahájené rozhovory přerušili. Snahy USA o jejich oživení vyznívají na prázdno.

AP minulý týden uvedla, že pokračuje také výstavba ve východním Jeruzalémě, které Palestinci považují za své budoucí hlavní město. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám