Hlavní obsah

Loupež v cukrárně potrestá Írán useknutím ruky

Teherán

Jednadvacetiletý Íránec byl odsouzen k amputaci ruky za vyloupení obchodu se sladkostmi. Kromě toho stráví rok ve vězení a bude muset uhradit způsobenou škodu. S odvoláním na místní média o tom informovala agentura AP.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle islámského práva šaría, kterým se řídí íránská justice, mají být useknutím ruky trestáni lidé, kteří se opakovaně dopouštějí krádeží. Podle AP íránská justice takový trest vynáší s cílem odstrašit lidi od kriminality.

OSN a aktivisté z organizací na obranu lidských práv v minulosti Írán kvůli amputacím kritizovali. Také někteří Íránci vynášení trestů jako odseknutí končetin, bičování nebo veřejná poprava kritizují. Podle nich se tím poškozuje mezinárodní vnímání země i islámu.

Nedávno se íránský soudní systém ocitl pod palbou mezinárodní kritiky kvůli případu Sakíne Aštíaníové. Ta byla za nevěru a spoluúčast na vraždě manžela odsouzena k ukamenování. Íránská justice ale po vlně kritiky změnila ukamenování, který se dává za nevěru, na popravu oběšení, kterým se v Íránu trestá vražda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám