Hlavní obsah

Den po výbuchu na základně íránských revolučních gard provokuje Ahmadínežád v Libanonu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 18 lidí zahynulo při úterní explozi munice na základně íránských revolučních gard v severozápadní provincii Lorestán. Zraněno bylo dalších 14 osob. Den po tragédii vítaly nadšené davy Libanonců íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v Bejrútu.

Článek

Příčina výbuchu není známa. Mohlo jít o nesprávnou manipulaci s municí, v oblasti však také působí kurdští separatisté, kteří v posledních měsících zintenzivnili svou činnost.

Elitní revoluční grady představují v zemi mocnou sílu.

Ahmadínežád v Bejrútu

Na návštěvu libanonského hlavního města Bejrútu dorazil ve středu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Vítaly ho davy, cestu od letiště až do prezidentského paláce lemoval hustý špalír. Lidé zasypávali Ahmadínežáda květinami i rýží.

Návštěva však vzbuzuje obavy, protože by mohla dále posílit postavení radikálního šíitského hnutí Hizballáh, které Teherán podporuje. Ahmadínežád se setká nejen s prezidentem Michelem Sulejmánem a s premiérem Saadem Harírím, ale také s šéfem Hizballáhu Hassanem Nasralláhem.

Navíc míní navštívit i vesnice na jihu země při izraelských hranicích, kde v létě 2006 bojoval Izrael s Hizballáhem. Hodlá navštívit vesnici Kana, kde při izraelském náletu zahynuly desítky lidí, i pevnost Bint Džbejl, kterou Izrael srovnal se zemí.

Na hranicích s Izraelem již Libanonci vztyčili portréty íránského prezidenta, který by chtěl sionistický stát vymazat z mapy. Pro mnohé Libanonce, zejména šíity z jihu, je ale hrdina.

Reklama

Výběr článků

Načítám