Hlavní obsah

Al-Káida hrozí útoky v Saúdské Arábii

Káhira

Teroristická organizace al-Káida na Arabském poloostrově v novém videu hrozí útoky na území Saúdské Arábie. Současně požaduje propuštění svých členů ze saúdskoarabských věznic. O videu informoval ve středu list Al-Haját.

Foto: Reuters

Asíri na fotografii zveřejněné sítí al-Kajda

Článek

Na videu hovoří vůdce této odnože mezinárodní teroristické sítě Kásim Ríma. Neuvedl ale, co by mělo být cílem útoků. Dříve to byla většinou ropná zařízení.

V prohlášení se také přihlásila al-Káida na Arabském poloostrově k neúspěšným pokusům o atentáty na tajemníka saúdskoarabského ministra obrany Mohameda bin Najáfa z roku 2009.

Na letadlo, jímž letěl do Jemenu, měla být před přistáním vypálena raketa. Další měly být případně vypáleny na letištní halu, kde jej měl přivítat jemenský prezident Abduláh Saláh. Let ale byl zrušen, když byla jedna z raket objevena.

Druhý pokus podnikl v září sebevražedný atentátník Abdulláh Asíri v Džiddě. Nálož ukrytá v konečníku ale zabila jen jeho. Tajemník utrpěl jen drobná zranění. [celá zpráva]

Asíri letěl z Jemenu letadlem do Saúdské Arábie, kam se měl vrátit na základě rozsáhlé amnestie pro teroristy, kteří se zřekli terorismu. Sjednal si schůzku Najífem. Tento útok připravil Jemenec Mohamed Ghazalí.

Reklama

Výběr článků

Načítám