Hlavní obsah

USA vyšetřují bratra afghánského prezidenta kvůli korupci

– Kábul

Americké úřady začaly vyšetřovat Mahmúda Karzáího kvůli obvinění z korupce. Vyšetřovatelé také zvažují, že bratra afghánského prezidenta Hamída Karzáího obviní i z daňových úniků a vydírání. Napsal to v pondělí deník The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého by však vyšetřování mohlo zhoršit vztahy mezi USA a Afghánistánem.

Foto: Profimedia.cz

Starší bratr afgánského prezidenta Hámida Karzáího Mahmúd

Článek

Mahmúd Karzáí má americké občanství. V minulosti se objevila podezření, že nezákonně získává peníze z pomoci určené pro rozvoj Afghánistánu a že je tajně přesouvá do zahraničních bank.

Bratr afghánského prezidenta však popírá, že by se dopustil čehokoli nezákonného. "Vyšetřovatelé nic nenajdou. Jsem jen obchodník," řekl WSJ.

Už samotný začátek vyšetřování ale může zesílit napětí mezi Washingtonem a Kábulem. Vztahy obou zemí se zhoršily s příchodem administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy. Jeho vláda už nevyslovuje Karzáímu tak jednoznačnou podporu jako předchozí administrativa George Bushe. Američané navíc v posledních měsících několikrát naznačili, že mezi představiteli afghánské vlády bují korupce.

Západní média také zveřejnila podezření, že nevlastní bratr hlavy afghánského státu Ahmad Valí Karzáí je zapojen do obchodu s heroinem a že spolupracuje s americkou Ústřední zpravodajskou službou (CIA). Američtí vojenští představitelé zase prezidentova nevlastního bratra podezřívají, že udržuje styky i s povstaleckým hnutím Tálibán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám