Hlavní obsah

Expremiéra Šarona čeká po pěti letech v kómatu převoz domů

Novinky, Břetislav Tureček, Jeruzalém (Autor je blízkovýchodní zpravodaj ČRo)
Jeruzalém

Izraelský expremiér Ariel Šaron se po pěti letech dočká návratu z nemocnice domů. Jeho zdravotní stav ale zůstává tragicky neměnný, a tak 82letý muž tuto novinku ani nezaznamená. Šaron je už pátý rok po rozsáhlé mrtvici v kómatu a veškerá rozhodnutí za něj činí lékaři a jeho dva synové Gilad a Omri.

Foto: Archiv, Právo

Ariel Šaron

Článek

Jak napsal deník Jediot Achronot, právě oni dva požádali nemocnici o přeložení jejich otce do domácí péče. V minulosti se přitom zlehka našlapovalo kolem toho, že odvezení Šarona by výrazně ulehčilo telavivské nemocnici, která o něj pečuje. Prominentní pacient měl totiž vyhrazený velký prostor a vázal značné množství techniky i lidské péče.

Šaronovo rodinné sídlo je na farmě Sykamora v Negevské poušti. Tam je pohřbená jeho první žena Margalit, která zahynula při autonehodě, i druhá manželka Lily, již zabila rakovina. Byly to sestry. Hrob má na statku i Šaronův syn Gur, jenž jako chlapec zahynul při hře se zbraní.

A právě na Sykamoru mají lékaři bývalého premiéra převézt. Nejprve na zkoušku, a pokud to dovolí jeho stav, tak natrvalo. Ve vile už je prý výtah k převážení pacienta do prvního patra, potřebné zdravotní přístroje a počítá se i s trvalým pobytem zdravotníků.

O Šaronovi se v posledních letech mluví stále méně. Objevila se informace, že omezeně vnímá, co se kolem něho děje; údajně má na něj dobrý vliv vážná hudba.

Kontroverze neustávají

Pokud už se Šaronovo jméno zmiňuje, tak je to spíš kvůli jeho politickému odkazu. Důvod ke vzpomínkám byl v srpnu, kdy uplynulo pět let od nuceného vystěhování osmi tisíc židovských osadníků z pásma Gazy. I když byl Šaron původně pravicovým radikálem a propagátorem osadnického hnutí, na sklonku své kariéry označil okupaci palestinských území za neudržitelnou a nařídil vyklizení Gazy.

Jak ale upozorňují kritici tohoto procesu, ani odchod armády a kolonistů nezabránil pokračujícím raketovým a granátovým útokům z Gazy na Izrael. Stát se navíc dodnes o evakuované osadníky nepostaral tak, jak před pěti lety Šaronova vláda slibovala.

Výraznému muži blízkovýchodní politiky tedy nezajišťuje přílišnou ochranu před kritikou ani jeho nezáviděníhodný stav. Přispěli k tomu i jeho příbuzní. Na jaře vyšlo najevo, že ačkoli Šaron leží v bezvědomí, rodina má pořád za státní peníze k dispozici auto, šoféra a úřednici evidující činnost bývalého předsedy vlády.

Takové výsady má každý expremiér či exprezident. Vzhledem k Šaronovu stavu to ale kritikům vládních výdajů přišlo trochu příliš a jeho rodina se tedy musela zmíněných prebend vzdát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám