Hlavní obsah

Dvojitý bombový útok zabil v Bagdádu přes 30 lidí

Bagdád

Nejméně 31 lidí zahynulo a desítky utrpěly zranění při nedělní dvojí explozi aut s výbušninami v západní a severní části Bagdádu. Podle agentury AP jde o nejhorší případ násilností v irácké metropoli od konce srpna, kdy počet amerických vojáků v zemi klesl pod 50 000 a USA formálně ukončily bojové operace. K útokům se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Reuters

Výbuch poškodil budovy a auta v okolí.

Článek

Irácká armáda sdělila, že deset lidí zahynulo a deset dalších bylo zraněno při explozi auta s výbušninami v západní čtvrti Mansúr nedaleko sídla iráckého mobilního operátora Asiacell. Není zatím jasné, jestli bylo sídlo Asiacell terčem útoku.

O několik minut později explodoval vůz s výbušninami v severozápadní čtvrti Kázimíja u rušného náměstí nedaleko budovy iráckého ministerstva národní bezpečnosti. Policejní a nemocniční zdroje AP sdělily, že zahynulo nejméně 21 lidí a více než 70 utrpělo zranění.

Činitel ministerstva agentuře Reuters řekl, že jednu z kanceláří výbuch zasáhl a usmrtil zaměstnance úřadu. Budova je zničená a další nejméně čtyři okolní domy vážně poškozené.

S koncem ramadánu přibývají útoky

Vozy explodovaly krátce po sobě kolem 10:10 místního času. V Iráku začal právě (v neděli) pracovní týden. Většinu obětí tvoří civilisté. Podle agentury AFP ministerstvo vnitra informovalo o 111 zraněných.

Před oběma výbuchy zemřeli ráno dva lidé na silnici na severozápadě metropole při explozi nastražené bomby. Útoky narušily období relativního klidu, který zavládl v Bagdádu po skončení postního měsíce ramadánu před takřka dvěma týdny.

Poslední velký útok se odehrál 5. září, kdy sebevražední útočníci napadli vojenskou základnu ve středu Bagdádu. Zabito bylo nejméně 12 lidí.

Počet násilností v posledních třech letech prudce klesl, sunnitští islamisté však v ničivých útocích nepřestávají. Podle iráckých oficiálních údajů, o kterých informovala AFP, byly letošní červenec a srpen nejkrvavějšími měsíci od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám