Hlavní obsah

Z Gazy létal na Izrael bílý fosfor, Jeruzalém pohrozil novým úderem

Novinky, rei
Jeruzalém

U hranic Izraele s pásmem Gazy, v uplynulých dnech narostlo napětí v souvislosti s obnovenými mírovými rozhovory mezi palestinskou samosprávou a izraelskou vládou. Jeruzalém ve čtvrtek potvrdil, že radikálové z Gazy v úterý použili k útoku proti Izraeli bílý fosfor. Jeden z izraelských ministrů pohrozil novou ofenzivou proti enklávě.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští vojáci u hranice s pásmem Gazy

Článek

Na území Izraele dopadlo v úterý jedenáct střel, zatímco premiér Benjamin Netanjahu v Egyptě hovořil s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem. Armáda později potvrdila, že dvě střely obsahovaly bílý fosfor, který po vznícení propaluje lidskou tkáň. Rakety nezpůsobily žádné škody.

Izraelci v odvetě provedli nálety u hranice s pásmem Gazy, přičemž zemřel jeden Palestinec hloubící tunel pro pašeráky. Nálety pokračovaly i v noci na čtvrtek, kdy byla zničena dvě skladiště zbraní na severu a jihu enklávy, uvedla armáda.

Pásmo Gazy ovládá palestinské hnutí Hamás, které s mírovými rozhovory s Izraelem nesouhlasí. Hamás také nedávno uzavřel dohodu s dalšími radikálními frakcemi o vytvoření společné útočné aliance proti židovskému státu. [celá zpráva]

Izrael před rokem a půl vedl kvůli ostřelování svého území proti Gaze ofenzivu, při níž rovněž použil bílý fosfor. Jeden z členů kabinetu, ministr životního prostředí Gilad Eran, varoval, že pokud raketové útoky neustanou, mohl by se Izrael rozhodnout operaci Lité olovo zopakovat.

Ve středu mezitím rozhovory Netanjahua s Abbásem za americké a egyptské účasti pokračovaly v Jeruzalémě. Podle amerického vyjednavače George Mitchella jsou přímé a konstruktivní. Zprávy naznačují, že oba představitelé mluvili o zastavení výstavby židovských osad na okupovaných územích. USA podle serveru Haaretz navrhly prodloužit moratorium na výstavbu o tři měsíce, s čímž Abbás souhlasí. Postoj Netanjahua není znám. Rozhovory mají pokračovat příští týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám