Hlavní obsah

Netanjahu a Abbás kompromis ohledně osad nenašli

– Šarm aš-Šajch

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a palestinský prezident Mahmúd Abbás po úterním jednání v Egyptě nedali najevo, že by se přiblížili nějakému kompromisu ohledně budování židovských osad na palestinských územích. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a předsedou Palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Článek

Snaha odblokovat patovou situaci kolem výstavby osad prý bylo přitom cílem úterního druhého kola přímých mírových izraelsko-palestinských rozhovorů. Palestinci pohrozili, že jednání ukončí, jakmile Izrael obnoví výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Desetiměsíční moratorium na ni vyprší koncem měsíce. Izraelci již dříve vzkázali, že moratorium neprodlouží.

Výstavbu budeme omezovat, naznačil Netanjahu

Netanjahu však podle izraelského tisku nedávno naznačil, že je připraven vydat se cestou vlády svého předchůdce Ehuda Olmerta a výstavbu nadále částečně omezovat. Netanjahu rozhodně nehodlá torpédovat přímé mírové rozhovory s Palestinci, ujistil v úterý ráno vysoký izraelský činitel, který si nepřál být jmenován.

Clintonová při letu do Egypta zopakovala výzvu k prodloužení moratoria na budování osad na palestinských územích, kterou nedávno vyjádřil americký prezident Barack Obama.

"Pokud se očekává, že jen Izrael bude dělat ústupky, tak to není recept na úspěšné dotažení rozhovorů," řekl po rozhovorech mluvčí izraelské vlády Mark Regev.

Americký vyjednávač George Mitchell zdůraznil, že rozhovory byly přínosné a že společným cílem všech zúčastněných zůstává vytvoření dvou sousedních států, Palestiny a Izraele.

Na jednání přijel i Mubárak

Série blízkovýchodních jednání v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch začala setkáním americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s egyptským prezidentem Husním Mubárakem. Clintonová poté během dopoledne jednala ještě odděleně s Netanjahuem a s Abbásem, se kterými se odděleně setkal i Mubárak. Nakonec přímo jednali Netanjahu a Abbás za přítomnosti Clintonové.

Nejmenovaný vládní izraelský zdroj sdělil, že Netanjahu v mírových rozhovorech požaduje, aby Palestinci uznali Izrael coby stát židovského národa, aby se našly garance pro bezpečnost Izraele a aby budoucí mírová dohoda obsahovala, že Palestinci nebudou vznášet další požadavky.

Abbás se podle Reuters kromě zastavení výstavby osad chce v rozhovorech zaměřovat na stanovení hranic budoucího palestinského státu.

Palestinci a Izraelci hodlají v příštích dnech upřesnit seznam témat a pořadí jejich projednání v rámci dalších kol přímých rozhovorů, poznamenal Reuters.

V egyptském Šarm aš-Šajchu se jednalo o druhé kolo izraelsko-palestinských rozhovorů, obnovených 2. září ve Washingtonu díky diplomatickému tlaku Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám