Hlavní obsah

Irán propustil zadržovanou Američanku

– Teherán • Aktualizováno

Američanka Sarah Shourdová, která byla od loňského léta zadržována v Íránu kvůli údajnému nedovolenému překročení hranice, je na svobodě. Odcházet z vězení ji viděl kameraman televize NBC. Podle agentury AFP musela zaplatit vysokou kauci.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Sarah Shourdová hovoří v Teheránu se svou matkou Norou.

Článek

Její právník uvedl, že byla propuštěna. "Jsem ve věznici Evin a vyřizuji papíry. Byla propuštěna a míří na švýcarskou ambasádu," řekl její právník Masúd Šafie BBC.

Íránci zadrželi Shourdovou spolu s dalšími dvěma Američany, Shanem Bauerem a Joshem Fattelem, loni na konci července na irácko-íránské hranici kvůli vstupu na území Íránu. Trojice tvrdí, že byla na výletě v iráckém Kurdistánu a že pokud hranici přešla, pak nevědomky, jelikož je špatně značená. Oba Američané zůstávají ve vězení.

Íránská prokuratura chtěla Shourdovou i zbylé dva Američany obžalovat ze špionáže.

Írán oznámil, že dvaatřicetiletou ženu, která je vážně nemocná, pustí z humanitárních důvodů u příležitosti ukončení postního měsíce ramadánu, který skončil v pátek. O propuštění ženy se zasazoval i prezident Mahmúd Ahmadínežád. Teheránská prokuratura to ale označila za vměšování do soudních záležitostí a později byl vznesen požadavek na kauci ve výši pěti miliónů rijalů (deset miliónů korun). Hlavní žalobce oznámil na konci týdne, že může být propuštěna, když bude zaplacena kauce.

Rodina Sarah Shourdové Teherán požádala, aby upustil od vysoké kauce, protože tak vysoká částka je pro rodinu nedosažitelná. Švédští diplomaté, kteří vyjednávali s Íránci v zastoupení Spojených států, požádali o zrušení kauce nebo o její snížení.  [celá zpráva]

Agentura AFP s odvoláním na webové prohlášení íránské prokuratury napsala, že kauce byla nakonec složena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám