Hlavní obsah

Írán přehodnotí trest smrti pro nevěrnou ženu

– Teherán
Novinky, rei

Íránské úřady pozastavily výkon trestu smrti ukamenováním pro 43letou matku dvou dětí, která byla odsouzena za cizoložství. Ve středu to oznámilo ministerstvo zahraničních věcí. Írán se ocitl pod mezinárodním tlakem, aby popravu zastavil.

Foto: Profimedia.cz

Sakíne Aštíaníová

Článek

„Verdikt ve věci mimomanželských záležitostí byl pozastaven a přehodnocuje se,“ citovala mluvčího ministerstva zahraničí Ramína Mehmanparasta agentura AP.

Jeho výrok následoval den poté, co předseda Evropské komise José Manuel Barroso označil trest za barbarský čin nepopsatelný slovy. Barroso nebyl jediným, kdo verdikt kritizoval. Pro jeho zrušení se vyslovil i papež Benedikt XVI. či první dáma Francie Carla Bruniová. [celá zpráva]

Sakíne Aštíaníová byla odsouzena za nevěru před čtyřmi lety. K cizoložství se v Íránu automaticky váže trest smrti. Později byla žena obviněna též z podílu na vraždě svého manžela. Od tohoto obvinění bylo později upuštěno, když jí odpustila manželova rodina.

Nedávno byla Aštíaníová údajně též zbičována za fotografii v britských novinách, která ovšem vůbec nebyla její. [celá zpráva]

Kameny by mohla nahradit smyčka

Íránská média v posledních dnech naznačovala, že by Aštíaníová nemusela být ukamenována, jak to přikazuje tradiční právo šaría, nýbrž pověšena. Aštíaníové syn uvedl, že matce už před minulým víkendem oznámili, ať se připraví na popravu v neděli ráno. Nakonec se ale žádná nekonala.

Podle Amnesty International v Íránu hned po Číně vykonají nejvíce poprav na světě. V roce 2008 bylo v zemi popraveno nejméně 346 lidí. Trest smrti se uděluje za nevěru, odpadlictví od víry, znásilnění, vraždu, ozbrojenou loupež a obchod s drogami.

Reklama

Související články

Írán nazval první dámu Francie prostitutkou

První dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová byla nevybíravým způsobem osočena Íránem poté, co podepsala petici volající po osvobození třiačtyřicetileté matky...

Výběr článků

Načítám