Hlavní obsah

Íránku čekající na popravu navíc zbičovali 99 ranami

– Teherán

Íránské úřady udělily Sakíne Aštíaníové další trest: 99 ran bičem za to, že se odhalovala na veřejnosti. Soudce přitom podle jejího syna použil jako důkaz chybnou fotografii v britských novinách, na níž byla jiná žena s odhalenou tváří. Aštíaníové nadále hrozí také trest smrti za nevěru. Její syn se obává, že poprava bude vykonána o víkendu.

Článek

Fotografii ženy s odhalenou tváří publikoval list The Times v domnění, že jde o Aštíaníovou. Žena na ní nemá muslimskou roušku. Deník se později za chybu omluvil a upřesnil, že snímek zachycuje úplně někoho jiného, podle syna Aštíaníové k tomu ale už soudce nepřihlížel. Trest 99 ran bičem už byl vykonán.

Třiačtyřicetiletá matka dvou dětí Aštíaníová byla odsouzena za nevěru s bratrancem a za spoluvinu na vraždě manžela. Trest za druhý skutek byl podle právníka Mohammada Mostafáího zrušen, protože rodina mrtvého jí prominula. Stále jí ale hrozí smrt ukamenováním za nevěru.

Žena se podle srpnového oznámení íránské televize přiznala k podílu na vraždě, nicméně ona sama později uvedla, že k přiznání byla donucena a odvolala je. Navzdory tomu byla odsouzena za nevěru spáchanou v době manželství.

Proti je papež i Kundera

Její dvaadvacetiletý syn Sadžád se obrátil na papeže, aby se zasadil o zrušení popravy. Matce údajně už před minulým víkendem oznámili, ať se připraví na svou popravu v neděli ráno, ale nakonec ji nechali v cele. Nyní Sadžád tvrdí, že matku popraví s koncem ramadánu koncem tohoto týdne.

Za Aštíaníovou se přimluvila i řada osobností z oblasti kultury včetně spisovatele Milana Kundery. Poté, co podepsala petici také první dáma Francie Carla Bruniová, označil ji íránský tisk za prostitutku s tím, že by měla být také popravena. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám