Hlavní obsah

Harírí se přiklání k Sýrii, už ji neviní z vraždy otce

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Lonýdn

Libanonský premiér Saad Harírí uvedl, že se mýlil, když obviňoval Sýrii z vraždy svého otce a bývalého předsedy vlády Rafíka Harírího. V rozhovoru, který v pondělí otiskl panarabský list Aš-Šark al-Avsat, prohlásil, že jeho nelichotivé výroky o Sýrii byly politicky motivované. Nyní tvrdí, že Libanon závisí na dobrých vztazích se Sýrií.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Saad Harírí se příklání k Damašku.

Článek

„V určitém bodě jsme udělali chybu. Obvinili jsme Sýrii z mučednické smrti premiéra. Bylo to politické obvinění, a to je nyní passé. Je tu mezinárodní tribunál OSN a ten se tomu věnuje. Tribunál je nezávislý na politických obviněních, shromažďuje důkazy," řekl premiér.

Složité pátrání po podezřelých

Rafík Harírí zahynul při pumovém atentátu v roce 2005 a jeho syn a další tehdejší kritici Damašku útok připsali Sýrii. Ta obvinění vždy popírala. Podle zpráv vyšetřovací komise OSN ale do vraždy byli zapleteni členové šíitského hnutí Hizballáh. [celá zpráva]

I to obvinění popírá. Tvrdí, že za vraždou stál Izrael, obvinění Hizballáhu ovšem zvýšilo napětí v zemi. [celá zpráva]

Původně se atentát připisoval syrským a libanonským tajným službám, které se obávaly příklonu Libanonu k Západu a ztrátě vlivu Sýrie v zemi. Mezinárodní soud ale pro nedostatek důkazů nechal propustit několik libanonských generálů, kteří byli původně z podílu na atentátu podezřelí.

Po atentátu, který si vyžádal 22 lidských životů, musela Sýrie stáhnout z Libanonu své vojáky a vzdát se vlivu v zemi. [celá zpráva]

Obrat ve vztazích k Damašku

Rafík Harírí ke konci života kritizoval Sýrii za její ovlivňování Libanonu. Jeho syn, který patřil rovněž ke kritikům Damašku, v minulém roce pětkrát navštívil syrského prezidenta Bašára Asada a nyní tvrdí, že se Libanon bez dobrých vztahů se Sýrií neobejde.

"Ve vztahu k Sýrii jsme chybovali. Poškodilo to Syřany i vztahy mezi našimi zeměmi. Udělali jsme chybu a obvinili Sýrii z vraždy mučednického premiéra. Bylo to politické obvinění a toto politické obviňování skončilo," řekl Harírí v rozhovoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám