Hlavní obsah

Lieberman torpéduje mírová jednání Izraele s Palestinci

Novinky,
Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman v pondělí uvedl, že jeho strana Izrael je náš domov zablokuje jakoukoli snahu vlády prodloužit moratorium výstavby v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Právě to je ale podmínka Palestinců pro jednání. Podle Liebermana je navíc nemožné dosáhnout dohody o vzniku palestinského státu do roka, jak to chtějí Američané, píše list Ha´arec.

Foto: Maya Hitij/Pool , Reuters

Izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Lieberman

Článek

"Nebudeme souhlasit s dalším zmrazením výstavby. Izrael je náš domov má dostatečný vliv i moc na to, aby ve vládě i v parlamentu návrh na prodloužení moratoria zastavila," řekl Lieberman v neděli na setkání straníků. Podle něj se ale nyní ani nedá dosáhnout mírové dohody při přímých jednáních s Palestinci.

„Všeobecná mírová smlouva jen nedosažitelná. Nejde to ani v příštím roce ani v příští generaci,“ uvedl na setkání strany v hotelu Rimonim. „Všeobecná mírová smlouva, která by znamenala ukončení konfliktu bez uznání vzájemných požadavků a uznání Izraele jako národního státu Židů, je nedosažitelný cíl,“ dodal.

„Palestinský prezident je proti terorismu a nechce bojovat s Izraelem. Já s tím souhlasím, ale to nestačí, protože on nikdy nepodepíše mírovou smlouvu s Izraelem. Hrozili by mu, že musí odejít. Ale nebojte se, nebude bojovat, nepodepíše a nerezignuje," řekl Lieberman a dodal: „Jediným praktickým řešením je dlouhodobá prozatímní smlouva a o tom můžeme hovořit.“

Jde o "emotivní a komplikované problémy jako Jeruzalém, uprchlíci, osady a uznání Izraele jako židovského státu, vyjmenoval ještě Lieberman sporné otázky. „Běžíme moc rychle. Pro Palestince jsou tyto rozhovory jenom záminkou k tomu, aby mohli Izrael obvinit z neúspěchu jednání, a proto také žádají prodloužení moratoria výstavby," řekl.

Je to už podruhé, co izraelští politici torpédovali americké plány. Na jaře při návštěvě amerického viceprezidenta Joe Bidena uvedli, že se bude stavět v Jeruzalémě 1600 nových bytů.

Výhrady koaličních politiků Netanjahu odmítá

Lieberman dal své výhrady najevo nejostřeji, mají je však i další politici, kterým vadí, že neví, co vlastně premiér Benjamin Netanjahu minulý týden domluvil v USA s Palestinci. „Nevíme, jak si stojíme,“ uvedl vicepremiér Silvan Šalom. „Nepamatuji si, že by se někdy něco takového stalo," podotkl Šalom.

Premiér ukončil v neděli urychleně i setkání kabinetu, kde po něm ministři požadovali informace. Nechal jen několik ministrů, aby mu vyjádřilo podporu.

Na setkání své strany Likud Netanjahu uvedl, že nechce odkrývat karty, chce jednat diskrétně a neumožní, aby cokoli uniklo do médií. K možnosti prodloužit zákaz výstavby se jasně nevyslovil, ale mnoho členů jeho strany Likud je taky proti dalšímu blokování výstavby. Moratorium má vypršet na konci září. Zatímco Palestinci považují všechny osady za nelegální, Izrael chce, aby byly největší bloky osad zachovány za územní kompenzaci. A Palestincům nabídl i část Jeruzaléma.

Izrael už pohrozil odvoláním jednání, protože uniklo z palestinské strany, že další schůzka se má konat v Jerichu v pondělí. Má se na ní sejít Netanjahu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Reklama

Výběr článků

Načítám