Hlavní obsah

Mír mezi Izraelem a Palestinci je možný do roka, řekl Abbás

– Washington

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v noci na čtvrtek v Bílém domě řekl, že mírová dohoda s Izraelem je možná do jednoho roku. Krátce před očekávaným zahájením přímých mírových rozhovorů mezi Izraelem a palestinskou samosprávou také podle agentury Reuters odsoudil nejnovější ozbrojené útoky palestinských radikálů proti Izraelcům.

Článek

V projevu k přítomným izraelským a arabským představitelům a americkému prezidentovi Baracku Obamovi palestinský předák dále vyzval Izrael, aby zmrazil židovské osidlování palestinských území. Podle něj nadešel čas k míru, ukončení izraelské okupace a vytvoření palestinského státu.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu podle agentury AFP v Bílém domě slíbil, že teroristé nezabrání mírovému vývoji. Stalo se tak před zahájením přímých rozhovorů pod záštitou Spojených států a po nových palestinských atentátech proti Izraelcům na západním břehu Jordánu.

Obama ve středu zahájil pokus své administrativy o dojednání míru na Blízkém východě. V Bílém domě se před dnešním vlastním začátkem přímých izraelsko-palestinských rozhovorů sešel s Netanjahuem a poté s Abbásem. Očekávání, že šéf Bílého domu bude ve snaze o mír v regionu úspěšnější než jeho předchůdci v úřadu, jsou ale malá.

Obama po prvních jednáních připustil, že je doprovází skepse. Dodal, že ani Spojené státy si nedělají žádné iluze, protože vášně na obou stranách jsou silné.

Reklama

Související články

Izrael nabízí Palestincům část Jeruzaléma

Izrael je ochoten postoupit Palestincům část hlavního města Jeruzaléma, přičemž svatá místa by měla zvláštní status. Před obnovením mírových rozhovorů ve...

Výběr článků

Načítám