Hlavní obsah

Irák je teď nezávislý, uvítal stažení Američanů premiér Málikí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký premiér Núrí Málikí v úterý prohlásil svou zemi za nezávislou. Připomenul tak formální ukončení bojových akcí americké armády v Iráku v tento den.

Foto: Thaier al-Sudani, Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí (vpravo) s americkým viceprezidentem Josephem Bidenem

Článek

„Irák je dnes suverénní a nezávislý. Naše bezpečnostní síly převezmou vedení, aby zajistily bezpečnost a zabránily hrozbám, kterým země musí čelit, ať už vnitřním či vnějším,“ řekl Málikí při projevu v televizi.

Na úterý je naplánováno podobné vystoupení amerického prezidenta Baracka Obamy. Jeho viceprezident Joe Biden je v Iráku osobně, na předem neohlášenou návštěvu dorazil o půlnoci z pondělka na úterý.

Dohodu o ukončení bojových akcí USA podepsal před odchodem z úřadu ještě Obamův předchůdce George W. Bush, který invazi do Iráku v březnu 2003 inicioval. Poslední americké bojové jednotky odešly už předminulý týden. [celá zpráva]

Foto: Atef Hassan , Reuters

Iráčtí vojáci na patrole v Basře

V Iráku má do konce příštího roků zůstat ještě necelých 50 000 vojáků, kteří budou pomáhat iráckým silám při výcviku a radit jim. Pozorovatelé upozorňují, že irácké síly jsou na Američanech stále silně závislé. Při svých pozemních operací potřebují americkou vzdušnou podporu jen výjimečně.

Ačkoliv se volby v Iráku uskutečnily už v březnu, nová vláda ještě nebyla jmenována kvůli sporům o volební výsledky.

Spojené státy se po stažení z Iráku soustředí na Afghánistán, kde jen od pátku přišly o 21 vojáků. Pentagon po ohlášení sedmi obětí na jihu země z pondělka oznámil v úterý dalších pět mrtvých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám