Hlavní obsah

Izraelský ministr obrany se tajně sešel s palestinským prezidentem

– Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Ehud Barak se v neděli při návštěvě jordánského Ammánu setkal s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, uvedla v úterý izraelská a arabská média. Oba jednali o tom, jaká gesta dobré vůle by měl Izrael učinit vůči Palestincům na okupovaném západním břehu Jordánu, aby se mohly obnovit mírové rozhovory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Setkání s Abbásem se uskutečnilo v soukromém domě v Ammánu a bylo součástí příprav na obnovení přímých izraelsko-palestinských rozhovorů, které mají být zahájeny ve čtvrtek ve Washingtonu.

Barak se ještě před jednáním s Abbásem setkal s jordánským králem Abdalláhem a o výsledcích rozhovorů odletěl informovat izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Až pak se do Ammánu vrátil k jednání s šéfem palestinské samosprávy. „Mír je strategickým cílem Izraele,“ řekl Barak králi a dodal: „Očekáváme, že Palestinci se dostaví k mírovým jednáním otevření.“

Král Abdalláh, který pomáhá jednání zprostředkovat, podle listu Ha´arec vyzval obě strany, aby se rychle přesunuly ke klíčovým tématům, jako jsou hranice budoucího palestinského státu, status Jeruzaléma, který obě země chtějí jako své hlavní město, i otázka práv palestinských uprchlíků, jejichž návrat Izrael odmítá.

Podle Abdalláha by uzavření míru mezi Izraelem a Palestinou mělo dopad na celý neklidný region. „To by byla skutečná záruka stability v oblasti,“ řekl král. „Každý proto musí napnout veškeré úsilí, aby se dosáhlo míru, který by vydržel generace.“

Palestinci jsou však k jednání velmi skeptičtí, v září totiž má vypršet moratorium na novou výstavbu na okupovaných územích. Izrael dosud neslíbil, že moratorium prodlouží. Palestinci už dříve uvedli, že bez zastavení výstavby žádná jednání nebudou. Izraelský premiér Benjamin Netajahu zase tvrdí, že dohoda závisí na dvou věcech - Palestinci musí akceptovat, že Židé mají právo na svoji domovinu na území Izraele -, a také na tom, že Palestinci budou schopni zajistit bezpečnost, aby nebyly na Izrael podnikány z palestinských území útoky radikálů.

Americký prezident Barack Obama je však optimistický a uvedl, že čtvrteční jednání by mohla vést k uzavření míru během roku. „To je náš cíl uvedl Obama.“ Ve Washingtonu převládá optimismus i mezi blízkovýchodními experty, i když panují pochybnosti o možnosti uzavřít mír do roka. Stačí ale fakt obnovení rozhovorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám