Hlavní obsah

Šedesát obětí vlny koordinovaných útoků v Iráku

Bagdád
Aktualizováno

Nejméně 61 lidí bylo ve středu zabito při sérii koordinovaných útoků proti policii v deseti iráckých městech. Dalších více než 300 osob bylo zraněno. Útoky potvrzuji rapidně se zhoršující bezpečnostní situaci v Iráku.

Článek

Nejkrvavější atentáty se odehrály v severobagdádské čtvrti Kahira a ve městě Kút ve střední části země. V Kahiře sebevražedný atentátník odpálil vůz s výbušninami u policejní stanice. Z 15 mrtvých je šest policistů, 58 lidí bylo zraněno. Část policejní služebny se zřítila a okolní domy výbuch těžce poškodil. Exploze po sobě zanechala kráter o průměru asi tři metry.

V Kútu asi 160 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu sebevražedný atentátník s vozem podnikl útok na policejní stanici. Podle agentury Reuters zahynulo 26 lidí, nejméně 90 bylo zraněno.

Útoky byly hlášeny i ze šíitského města Karbalá, z Basry, Ramádí, Fallúdže, Dudžailu, Makdadíje, Kirkúku, Mosulu a Bákuby. Nálože vybuchovaly u policejních stanovišť nebo na hlavních ulicích, kde umírali i kolemjdoucí civilisté.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Ohořelá auta po atentátu v Basře

Od jara útoků přibývá, k čemuž přispívá i neschopnost politiků se dohodnout na koaliční vládě, i když od voleb uplynulo přes pět měsíců.

Radikálové také využívají toho, že z Iráku odcházejí američtí vojáci. Už odtamtud odešly všechny bojové jednotky. [celá zpráva]

Tento týden poprvé od zahájení invaze poklesl počet amerických vojáků v zemi pod 50 000. Iráčtí politici už upozorňovali, že stahování je předčasné a zemi hrozí chaos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám