Hlavní obsah

Íránský tisk nesmí psát o opozici, nařídil tajně teheránský režim

Teherán

V Íránu vstoupilo v platnost tajné nařízení, které po nedávném zrušení jedněch novin a dvou magazínů, ještě více zpřísňuje cenzuru médií. Podle britského deníku The Guardian zakazuje novinářům zmiňovat byť jen jména opozičních lídrů.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád své křeslo vloni ve volbách obhájil. Opozice tvrdila, že výsledky byly zfalšované.

Článek

Nařízení podle opozice vydalo ministerstvo kultury islámské republiky minulý týden s označením přísně tajné a naléhavé. Seznámeni s ním byli všichni editoři novin a tiskových agentur v zemi. S okamžitou platností tak mají zákaz publikovat cokoliv o neúspěšných kandidátech v loňských prezidentských volbách

Opoziční internetová stránka irangreenvoice.com zveřejnila kopii dopisu, který uvádí: „Hlavní odpovědností médií je udržet společnost a veřejné mínění v klidu. Bezpečnostní představitele zneklidňují zprávy, fotografie a výroky Míra Hosejna Músávího, Mahdího Karúbího a  Mohammada Chátamího, a proto v souladu s druhým odstavcem článku pět tiskového zákona jsou zakázány zprávy, fotografie a reportáže o těchto lidech“.

Teherán od sporných voleb loni v červnu zakázal osm novin a zatkl přes sto novinářů a blogerů. Nejméně 65 lidí zůstává ve vězení, uvedl Výbor na ochranu novinářů (CPJ) se sídlem v New Yorku. Naposledy musel minulý týden ukončit činnost ekonomický list Asie a rovněž dva magazíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám