Hlavní obsah

ČR pomohla prchnout izraelským špiónům z Libanonu, tvrdí tisk

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prchnout z Libanonu do Evropy prý pomáhaly některým údajným izraelským špiónům česká a maďarská ambasáda v Bejrútu. Obvinění bez bližšího časového určení s odkazem na zdroje v justici a bezpečnostních složkách bez dalších podrobností vzneslo pondělní vydání libanonského místního deníku Al-Achbár.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jde zřejmě o kauzu z posledních dvou let, kdy bylo v Libanonu od listopadu 2008 rozbito několik desítek skupin údajných proizraelských agentů.

„Podle výpovědí osob blízkých soudu a bezpečnostním složkám existuje silné podezření, že pohyb jednotlivých zpravodajců z Libanonu do Evropy usnadnila spolupráce některých evropských velvyslanectví, zejména maďarské a české ambasády,“ napsal list.

O české ambasádě se psalo už dříve

Není to poprvé, kdy se ČR v tamních médiích objevuje ve spojení s izraelskými tajnými službami. Al-Achbár už v dubnu napsal, že české velvyslanectví v Bejrútu vydalo vízum agentovi, který byl pak cvičen v ČR. Máhir abú Džurajš byl v Libanonu zatčen loni spolu s dvacetičlennou skupinou údajných agentů. Při výslechu řekl, že dostal příkaz získat české vízum.

Tentokrát list o české ambasádě napsal v souvislosti s údajným agentem Tawfíqem Dž., kterému se loni podařilo uprchnout přes Británii do Saúdské Arábie, kam ho pak následovala i jeho manželka. Libanonské úřady již požádaly o jeho vydání. Zda právě tento muž měl ze země utéct s pomocí české, nebo maďarské ambasády, však článek neupřesňuje.

Česká mise v Bejrútu si objednala překlad článku a jeho obsah v pondělí komentovat nechtěla. „Žádnou oficiální reakci nebo odezvu z libanonské strany jsme zatím nezaznamenali,“ doplnila pro Právo zástupkyně velvyslance Marta Hladíková.

Bezpečnostní expert Andor Šándor je k zapojení českého velvyslanectví do úniků izraelských špiónů spíše skeptický. „Je to otázka dvoustranné spolupráce, kterou udržují české tajné služby s izraelskými. Pokud bylo v silách představitelů našich tajných služeb, kteří působili v Libanonu, jim pomoci, tak proč ne. Osobně bych ale byl trošku skeptický,“ sdělil Právu bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám