Hlavní obsah

Poslední bojová brigáda USA opustila Irák

Novinky, rei
Bagdád

Z Iráku sedm let po invazi odešla poslední bojová brigáda Spojených států. USA týden před termínem dodržely dohodu o stažení svých bojových jednotek ze země. Čtvrtá brigáda druhé pěchotní divize se ve čtvrtečních ranních hodinách začala přesouvat do Kuvajtu, informovala armáda.

Článek

„Poslední voják překročil hranici s Kuvajtem okolo šesté hodiny ranní,“ uvedl armádní mluvčí Eric Bloom. Přesun pouštními cestami byla plánována několik týdnů dopředu.

USA na Irák zaútočily 20. března 2003 kvůli údajnému napojení prezidenta Saddáma Husajna na Al-Káidu a jeho nebezpečnému zbrojnímu programu. Záminky pro útok se později ukázaly být liché - Husajn s Al-Káidou ve spojení nebyl a mobilní laboratoře a zbraně hromadného ničení spojenci v Iráku nenašli. Iniciátoři útoku - tehdejší americký prezident George W. Bush a britský premiér Tony Blair - nicméně přesto hodnotí misi jako úspěšnou, protože byl odstraněn diktátor Husajn. Ten byl dopaden koncem roku 2003 a o tři roky později, přesně 30. prosince 2006, popraven.

Foto: Larry Downing/Files , Reuters

Prezident Bush ohlásil úspěšné završení mise 1. května 2003. Později přiznal, že to byla chyba.

Přestože se bojové síly USA ze země stáhly, bezpečnostní i politická situace v Iráku není stabilní. Země stále nemá od březnových voleb vládu a pumové útoky jsou poslední dva měsíce znovu na denním „pořádku“.

Od začátku bojů zemřelo v Iráku téměř 4 500 amerických vojáků. Mezi oběťmi v řadách spojenců je i jedna česká. Počet mrtvých Iráčanů přesáhl sto tisíc.

V Iráku nadále zůstane 50 000 amerických instruktorů, kteří mohou vycvičit irácké síly. Dalších 6 000 vojáků tvoří podpůrný kontingent. Ti opustí zemi příští týden, kdy oficiálně skončí bojové operace USA v zemi. Poslední z instruktorů má odejít do konce příštího roku, což vyplývá z dohody, kterou před odchodem z úřadu podepsal ještě prezident Bush.

USA se nyní soustředí na boje v Afghánistánu. V zemi mají většinu ze 120 000 příslušníků mise ISAF. Bushův nástupce Barack Obama chce začít stahování v létě příštího roku. Armáda ho žádá o více času.

Foto: NBC News via REUTERS TV, Reuters

Radostné gesto amerického vojáka na hranici Iráku s Kuvajtem

Reklama

Související články

Obama: Mise v Iráku tak docela nekončí

Americké bojové jednotky do konce měsíce opustí Irák. Podle prezidenta Baracka Obamy však mise USA v zemi ještě docela nekončí, protože se budou dál podílet na...

Zdraví ve Fallúdži připomíná Hirošimu

Dramatický růst dětské úmrtnosti, výskytu rakoviny i leukémie zjistil vědecký tým, který zkoumal zdravotní situaci v iráckém městě Fallúdža za posledních deset...

Výběr článků

Načítám