Hlavní obsah

Palestinec se zabarikádoval s rukojmími na ambasádě v Tel Avivu

Novinky, rei
Tel Aviv
Aktualizováno

Na tureckou ambasádu v izraelském Tel Avivu v úterý večer místního času vnikl Palestinec a v budově se zabarikádoval i se dvěma rukojmími. Podle serveru Haaretz vyhrožoval smrtí Židům. Turecká strana později oznámila mužovo zadržení. Při zásahu jej postřelila ochranka ambasády. Palestinec byl převezen do nemocnice.

Článek

Muž pochází z Ramalláhu na západním břehu Jordánu. Po zásahu byl odnesen na naosítkách.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davotoglu po jeho zadržení uvedl: "Muž, který tvrdil, že je Palestinec, přišel na velvyslanectví a chtěl azyl. Byl ozbrojen a byl přemožen. V tuto chvíli je v dobré zdravotní situaci."

Únosce vyhrožoval, že zabije „každého Žida“, který vstoupí dovnitř. U sobě prý měl hořlaviny a byl připraven budovu vyhodit do povětří.

Policie uzavřela celou ulici, kde se nacházejí zastupitelství více zemí. Izraelci požádali Turecko, aby směli na tureckou půdu vstoupit, a dostali povolení. Podle turecké strany všal byl únosce přemožen strážci. Konzul a jeho žena z budovy unikli. Není jasné, jestli jsou oni těmi dvěma osobami, které měl muž zadržovat.

Foto: Repro SkyNews, Novinky

Policie okolí ambasády uzavřela.

Mužovy motivy nejsou známy, podle televize SkyNews ale v minulosti žádal o azyl ve Velké Británii a nyní chce azyl v Turecku. Haaretz doplnil, že se jedná o Nadima Indžáze, který před čtyřmi lety obsadil britskou ambasádu a vyhrožoval, že se zabije. Když ho policejní vyjednavači donutili vzdát se, zjistili, že jeho pistole je falešná.

Foto: Gil Cohen Magen/Files, Reuters

Nadim Indžáz na snímku z roku 2006

Indžáz byl posléze odsouzen, ale za dva roky propuštěn.Muž prý v minulosti pracoval pro kontrarozvědku Šin Bet a má strach, že bude po návratu na západní břeh zabit. Izrael to popírá, podle policie trpí duševní poruchou.

Vztahy mezi Izraelem a Tureckem jsou od konce května napjaté. Izraelské komando tehdy v mezinárodních vodách zasáhlo proti flotile lodí vezoucích pomoc do pásma Gazy pod izraelskou blokádou. Při zásahu zemřelo devět aktivistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám