Hlavní obsah

Palestinští uprchlíci získali v Libanonu pracovní práva

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Libanonský parlament v úterý povolil palestinským uprchlíkům požívat stejná pracovní práva jako ostatní cizinci. Přesto zůstává jejich pozice vzhledem k nemožnosti repatriace problémová.

Foto: Profimedia.cz

Palestinci na ulici v uprchlickém táboře Beddawi.

Článek

Na 400 000 Palestinců v Libanonu dosud mohlo vykonávat pouze ruční práce, jestliže nepracovali pro OSN či humanitární a palestinské organizace.

Ve světě a především na Blízkém východě žije po arabsko-izraelských válkách na 4,7 miliónu palestinských uprchlíků. Jejich osud je součástí sporu Izraele s palestinskými představiteli, kteří požadují alespoň částečnou repatriaci utečenců, což Jeruzalém odmítá, neboť cítí ohrožení existence židovské většiny ve státě.

Právě nemožnost repatriace ale představuje pro uprchlíky problém. Zatímco některé profese jsou v Libanonu vyhrazeny jen pro Libanonce, v případě jiných zákon cizincům ukládá povinnost členství v nějakém svazu či odboru. Ty ale většinou kladou jako podmínku reciprocitu s domovskou zemí, což v praxi Palestince vylučuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám