Hlavní obsah

Obama: Mise v Iráku tak docela nekončí

Novinky, rei
Atlanta
Aktualizováno

Americké bojové jednotky do konce měsíce opustí Irák. Podle prezidenta Baracka Obamy však mise USA v zemi ještě docela nekončí, protože se budou dál podílet na výcviku iráckých bezpečnostních sil. Bílý dům varuje, že Američany v Iráku čekají další oběti.

Článek

Prezident ukončení bojové operace připomněl během pondělní návštěvy střediska pro hendikepované válečné veterány v Atlantě. Z projevu podle deníku The Washington Post vyplývá, že Obama nechce zopakovat chybu svého předchůdce George W. Bushe a vyhlásit, že „mise je dovršena“.

Obama ukončení bojových operací, které ale s iráckou vládou dohodla už Bushova administrativa, sliboval během předvolební kampaně i po nástupu do funkce. "Jako kandidát jsem se zavázal, že misi přivedu k odpovědnému konci. Po nástupu do úřadu jsem slíbil, že to bude do konce srpna. Ten termín bude dodržen," řekl Obama a doplnil, že od začátku jeho mandátu Irák opustilo přes 90 000 amerických vojáků.

„Už jsme uzavřeli nebo Iráčanům předali stovky základen. Během jedné z nejrozsáhlejších logistických operací za poslední desítky let stěhujeme milióny kusů vybavení,“ poznamenal prezident, ovšem později dodal, že ačkoliv míra násilí je za poslední roky nejnižší, "bolavou pravdou je, že to není konec amerických obětí v Iráku“. Obama připomněl, že v zemi nadále „roky“ zůstanou tisíce vojáků USA, i když jejich úkol bude jiný.

"Pokorně se skláníme před obrovskými obětmi všech, kdož položili své životy," pokračoval Obama a podotkl, že ačkoliv se válka v Iráku blíží ke konci, další vojáci jsou nasazeni v Afghánistánu. Slíbil, že vláda se postará o válečné veterány.

V Iráku po 31. srpnu zůstane 50 000 amerických vojáků oproti 144 000 počátkem předloňského roku, kdy se Obama nastěhoval do Bílého domu. Američané svým iráckým kolegům pomohou s výcvikem či raziemi proti teroristům. USA dosud v zemi uzavřely 236 základen.
Irák je od březnových voleb stále bez vlády a dál jím zmítá násilí. Podle iráckých údajů si v letošním červenci vyžádalo vůbec nejvíc obětí za poslední dva roky - celkem 535. Americká armáda to ale popírá s tím, že při útocích zemřelo jen 222 Iráčanů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám