Hlavní obsah

Šíitští povstalci ovládli základnu jemenské armády

Saná

Jemenští šíitští povstalci se v pondělí zmocnili jedné armádní základny na severu země a zajali blíže neurčený počet vojáků. V bojích bylo zabito nejméně deset lidí. Další tři přišli o život na jihu při zásahu bezpečnostních sil proti předpokládaným příslušníkům teroristické sítě Al-Káida. Podle agentur to oznámili místní činitelé i povstalecké zdroje.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenští vojáci na severozápadě země.

Článek

Agentura Reuters napsala, že povstalci se zmocnili základny Zuala v okrese Harf Súfján a že přitom bylo zabito deset lidí. AP citovala nejmenovaného kmenového vůdce, podle něhož byly obětí desítky.

Prezident Alí Abdalláh Sálih povstalce obvinil, že chtějí rozpoutat novou válku s vládou. Ta s nimi v únoru uzavřela příměří, jež ukončilo šest let bojů, které vyhnaly z domovů 350 000 lidí.

Povstalci, příslušníci kmene Huthi, si stěžují na sociální, hospodářskou i náboženskou diskriminaci.

Na jihu země bezpečnostní síly podle šéfa bezpečnosti provincie Šabva zabily tři předpokládané příslušníky Al-Káidy. Muži byli podezřelí z účasti na čtvrtečním útoku, při němž bylo zabito pět vojáků.

O Jemenu se v souvislosti s Al-Káidou hovoří v posledních měsících často. Západní mocnosti se bojí, že teroristé by mohli využít nestabilnosti této země a udělat z ní svou základnu pro útoky v zahraničí. Jemen sousedí se Saúdskou Arábií, nanejvýš významným producentem ropy a spojencem USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám