Hlavní obsah

Atentátník zaútočil v Bagdádu na televizi al-Arabíja

Novinky, CNN, ČTK, aš, AFP
Bagdád

Sebevražedný atentátník odpálil v pondělí v 9:30 místního času nálož ve svém autě před budovou televize al-Arabíja v Bagdádu. Atentát si vyžádal nejméně šest obětí. Dalších 16 osob bylo při atentátu zraněno. Budova saúdoskoarabské televize byla vážně poškozena, protože po explozi začala hořet.

Foto: Profimedia.cz

Dým stoupající z budovy televize

Článek

Podle nemocničních zdrojů jsou mezi mrtvými tři členové ostrahy, řidič, náhodný chodec a pracovník úklidu. Zraněni byli i členové ochranky bývalého místopředsedy vlády Saláma Zubaje, který bydlí poblíž televizního studia.

Dopisovatel televizní stanice řekl, že studio je velmi těžce poškozeno. „Byla to mohutná exploze, která otřásla budovou. Všechny místnosti jsou poškozeny,“ uvedl její bagdádský zpravodaj Tárik Mahír. Po explozi, která zanechala na silnici velký kráter, začala budova hořet.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci na místě atentátu. Z nimi je vidět zničená budova, nad kterou letí vrtulník.

Podle něj je mezi mrtvými kromě dvou strážců i jedna sekretářka, nezvěstný je bangladéšský asistent.

Televize byla opakovaně terči hrozeb a útoků

Mluvčí bagdádských bezpečnostních sil generálmajor Kásim Atta z útoku obvinil al-Káidu. Podle něj akce nese její rukopis. Stanice od června nevysílá kvůli hrozbám atentátu.

Podle extremistů je televize příliš proamerická, protože vysílá rozhovory s americkými politiky. Terčem několika útoků byla i v minulosti. Před dvěma lety unikl smrti její ředitel, když se pod sedadlem jeho automobilu našla bomba ve chvíli, když se chystal odjet do práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám