Hlavní obsah

Z vraždy libanonského premiéra obviní členy Hizballáhu, ne Syřany

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Překvapivý zvrat nastal ve vyšetřování atentátu na libanonského expremiéra Rafika Harírího, jehož smrt v roce 2005 vedla ke stažení syrských jednotek. Nejvyšší představitel šíitského hnutí Hizballáh Hassan Nasralláh přiznal v noci na pátek, že před mezinárodním soudem pod záštitou OSN budou v příštích měsících obviněni někteří členové hnutí. Obviněni naopak nebudou žádní Syřané, jimž se atentát původně připisoval.

Článek

Nasralláh obvinění odmítl jako nepodložená s tím, že jde o poslední krok v izraelskoamerickém spiknutí, jehož cílem je v oblasti prosadit svoji vůli. Už to, že o obvinění promluvil, znamená, že jde o vážnou záležitost, píše BBC.

Foto: Mohamed Azakir , Reuters

Saad Harírí

Nasralláh sdělil, že o obviněních členů Hizballáhu informoval současný premiér Libanonu a Rafikův syn Saad Harírí s tím, že se na obviněné bude dívat jako na gangsterské elementy v hnutí a ne jako na reprezentanty hnutí.

Nasralláh současně vyzval premiéra, aby změnil v národním zájmu své postoje. Sdělil, že mezinárodní tribunál dostal Hizballáh do mimořádně citlivé situace, ale že hnutí ví, jak se bránit, Vyloučil ale, že by obvinění, která by měla být vznesena v září, mohla vést k další válce Izraele s Hizballáhem. Pozorovatelé totiž varují, že Hizballáh v minulosti běžně řešil své problémy vyvoláváním konfliktů s židovským státem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám