Hlavní obsah

Jaderný vědec prý byl Íránci nastrčen, aby získal informace o CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Jaderného vědce Šahrama Amírího údajně americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) nastrčily íránské tajné služby. Amírí měl předstírat, že má pro Američany podrobnosti o íránském jaderném programu, ale ve skutečnosti získával informace z nitra CIA. Uvedla to ve středu íránská agentura Fars.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Šahram Amírí

Článek

Fars s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedla, že íránští zpravodajci byli s Amírím, který se minulý týden vrátil do Íránu, během jeho pobytu v USA v kontaktu.

"Byla to bitva rozvědek mezi CIA a námi, kterou naplánoval a řídil Írán," citovala Fars svůj zdroj. "Dosáhli jsme v této bitvě různých cílů a díky bohu jsme jich dosáhli, aniž náš rival získal skutečné vítězství."

Zpráva Fars podle agentury AP naznačuje, že Amírí byl nasazen, aby zjistil, kolik informací USA shromáždily o íránském jaderném programu, který je podle podezření Washingtonu zaměřen na výrobu jaderné bomby.

Získali jsme cenné informace, tvrdí Írán

"Snažili jsme se získat dobré informace zevnitř CIA. Když byl Amírí ještě v USA, navázali jsme s ním počátkem letošního roku kontakt a získali jsme velmi cenné informace. Vedli jsme ho (Amírího) a řídili," řekl zdroj íránské agentury. Ještě více informací pak Amírí podle něj poskytl po svém návratu do Íránu.

"Íránské zpravodajské agentury mají nyní cenné podrobnosti zevnitř CIA, což je velké vítězství," zdůraznil zdroj.

Aby podpořil toto tvrzení, zmínil čísla dvou poznávacích značek aut používaných CIA ve státě Virginia. Prohlásil dále, že byly identifikovány některé lokality, osoby a kontakty CIA. Americká zpravodajská služba byla podle něj vydírána různými zdroji, včetně íránské opoziční skupiny Lidoví modžáhedové.

Amírího loni prý unesly americké tajné služby do USA během jeho náboženské pouti do Saúdské Arábie. Po návratu vědec toto tvrzení Teheránu potvrdil a rozvedl, vylíčil průběh únosu a podrobnosti svého údajně nedobrovolného pobytu v USA. Tvrdil, že tam byl fyzicky a duševně mučen a že mu USA nabídly 50 miliónů dolarů za to, aby v zemi zůstal.
Spojené státy naproti tomu uvádějí, že k nim vědec přeběhl z vlastního rozhodnutí, žil v USA svobodně a z vlastní vůle a sám se rozhodl vrátit domů. Podle informace amerického listu The New York Times, odvolávajícího se na americké vládní úředníky, byl Amírí řadu let informátorem CIA a během svého pobytu v USA dodal Spojeným státům "významné a původní" informace o íránských jaderných tajemstvích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám