Hlavní obsah

Při zásahu proti flotile se vyskytly chyby, přiznal Izrael

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Vojenské vyšetřování okolností izraelského zásahu proti šestici lodí s pomocí pro Gazu v poslední květnový den zjistilo pochybení izraelských sil. O zprávě komise informovala v pondělí agentura AP.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu. Na její palubě po izraelském zásahu zemřelo devět lidí.

Článek

Při zásahu izraelského komanda v mezinárodních vodách zemřelo devět propalestinských aktivistů z Turecka, jejichž cílem bylo prolomení blokády, které na pásmo Gazy před třemi lety Jeruzalém uvalil. Izrael po kritice zásahu pozemní blokádu zvolnil, námořní zůstává platná v nezměněné podobě.

Podle vyšetřovací komise se kolem zásahu vyskytly chyby. Nedostatečné byly informace o flotile a plánování zásahu proti blížícím se lodím. Neexistoval například žádný záložní plán.

Zároveň však zpráva chválí komando, které zasahovalo. Užití síly bylo podle ní jedinou možností, jak lodě zastavit, a mise tudíž byla úspěšná. Dokument přiznává, že situace na lodi Mavi Marmara se Izraelcům vymkla z rukou, vojáky však zprošťuje obvinění. Dodává, že bude potřeba v záležitosti vyslechnout ještě politiky, kteří udíleli příslušné příkazy.

Vyšetřování komise vedené penzionovaným generálem Giorou Eilandem není jediné ve věci izraelského zásahu proti flotile. Například oprávněnost zásahu posuzuje soudce nejvyššího soudu Jakob Turkel.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael zmírní pozemní blokádu pásma Gazy

Izraelská vláda oznámila, že zmírní pozemní blokádu pásma Gazy. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP. Izrael blokádu zavedl v roce 2007 poté, co palestinskou...

Turecko stupňuje opatření proti Izraeli

Turecko v pondělí ještě zesílilo opatření vůči Izraeli, když uzavřelo svůj vzdušný prostor pro izraelská vojenská letadla. Oznámil to premiér Recep Tayyip...

Výběr článků

Načítám