Hlavní obsah

Írán směřuje k jaderné bombě, připustil už i ruský prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Írán směřuje k fázi, kdy bude schopen vyrobit jadernou bombu. Podle agentury Reuters to v pondělí prohlásil ruský prezident Dmitrij Medvěděv na setkání s ruskými velvyslanci v Moskvě.

Článek

"Írán se blíží ke stavu, který může být v zásadě využit pro výrobu jaderných zbraní," řekl Medvěděv. Podle Reuters jde o jedno z prvních prohlášení, ve kterém Kreml veřejně připustil, že Írán směřuje k jaderné bombě.

Medvěděvovo prohlášení následuje potyčku mezi Moskvou a Teheránem kvůli ruské podpoře protiíránských sankcí. Těmi se mezinárodní společenství snaží Teherán přimět k zastavení obohacování uranu.

Sporný íránský jaderný program kritizují především USA a EU. Írán ale tvrdí, že se v jaderné oblasti zaměřuje výhradně na energetiku.

Medvěděv pro nové spojenectví s EU a USA

K vytváření nových spojeneckých svazků právě s EU a USA zároveň vyzval v pondělí ruský prezident. Hovořil o svazcích, které by podpořily mezinárodní obchod a investice.

"K modernizaci potřebujeme zvláštní spojenectví... ze všeho nejvíce s Německem, Francií, Itálií, s EU obecně a s USA," řekl ruským velvyslancům.

Reklama

Výběr článků

Načítám