Hlavní obsah

Egyptský prezident je vážně nemocen, mluví se o rakovině

Novinky, rei
Paříž

Egyptský prezident Husní Mubárak je vážně nemocen. Podle izraelského serveru Haaretz při nečekané návštěvě Paříže kromě toho, že jednal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a libanonským premiérem Saadem Harírím, podstoupil i testy na tamní klinice.

Foto: Profimedia.cz

Egyptský prezident Husní Mubárak

Článek

Podle Haaretzu se zdraví 83letého prezidenta zhoršilo a Mubárak má zřejmě rakovinu. Prezident se v Paříži objevil nečekaně v pondělí.

Mubárak byl už v březnu hospitalizován v Německu, kde podle oficiálního stanoviska podstoupil „složitou proceduru“. Jiné informace o operaci nejsou známy. Arabská i další média spekulovala, že Mubárak má vážné potíže se zády či se žlučníkem. Prezidentovi  byla údajně nařízena dlouhodobá rekonvalescence.

Arabský list Al-Kuds al-Arabí vydávaný v Londýně tento týden napsal, že se během absence hlavy státu v popředí politické scény v Egyptě objevil jeho nejmladší syn Gamal Mubárak, kterého si jeho otec představuje jako svého nástupce. Sedmačtyřicetiletý Mubárak mladší je nyní šéfem výboru pro plánování vládní Národní demokratické strany a jsou známy jeho dobré vztahy s byznysmeny.

Foto: Profimedia.cz

Gamal Mubarak

Prezidentské volby čekají Egypt příští rok. Za možného vážného kandidáta na nejvyšší post je považován též bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. Jeho nominaci ale brání ústavní překážky.

Reklama

Výběr článků

Načítám