Hlavní obsah

Izrael vymění Šalita za tisíc vězňů, ale chce záruky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek uvedl, že židovský stát je ochoten propustit tisíc vězňů výměnou za vězněného vojáka Gilada Šalita. Současně ale dal i podmínky, za kterých se může tato výměna uskutečnit. Zdůraznil, že Izrael není ochoten akceptovat jakoukoli cenu.

Foto: Reuters

Unesený izraelský voják Gilad Šalit na nedatovaném obrázku

Článek

„Jsme ochotni propustit 1000 vězňů a přidat je do rukou Hamásu, ale ne bez podmínek," řekl Netanjahu podle listu The Jerusalem Post.

Podmínky výměny tisíce vězňů jsou podle Netanjahua dvě. První z nich je, že nebudou propuštěni ti nejnebezpečnější teroristé, a druhou, že věznění teroristé budou moci jít jen do pásma Gazy. „Mohou se vrátit do Gazy, ale nemohou jít do Judeje a Samaří,“ prohlásil předseda vlády.

Šalit byl unesen před čtyřmi lety palestinským komandem, které prokopalo tunel pod hranicí a dostalo se do areálu izraelské základny. Od té doby jej vězní hnutí Hamás kdesi v pásmu Gazy. Izraeli se vojína nikdy nepodařilo osvobodit, i když některé operace v Gaze tomu měly napomoci nebo alespoň vyvolat tlak na Hamás, aby jej propustil.

Izraelský premiér čelí tlaku rodiny, která nyní zorganizovala pochod za jeho popuštění a zatlačila tak na vládu.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Zvláštní americký velvyslanec pro oblast Blízkého východu George Mitchell ve středu obvinil hnutí Hamás z nehumánního chování, když vojína vězní čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám