Hlavní obsah

V Izraeli údajně mají tajemného vězně X, žije v naprosté izolaci

Novinky, rei
Jeruzalém

V Ajalonu, věznici s maximální ostrahou v Izraeli, zadržují tajemného vězně. Je vězněn z neznámých důvodů v absolutní samotě a dokonce ani stráže neznají jeho jméno. Uvedl to server izraelského listu Yediot Ahronot.

Foto: Profimedia.cz

Tajemný vězeň je držen v absolutní samotě. Ilustrační foto

Článek

Deník se odkázal na zdroje z vězeňské služby, které nemůže jmenovat. Vězeň X, jak ho označil, je podle nich držen na samotce v křídle věznice Ajalon, které od zbytku komplexu oddělují dvojité železné dveře. Nikdo ho nevídá, neslyší, nesmí k němu žádná návštěva.

„Je osobou bez jména a bez identity, která byla umístěna do naprosté izolace od okolního světa,“ citoval server představitele věznice. „Neexistují žádné informace, zda tato osoba byla obviněna, souzena, či odsouzena,“ doplnil zástupce Asociace za občanská práva v Izraeli Dan Jakir.

Vězeň X je zjevně velmi důležitou osobou, údajně ho zadržují v cele speciálně postavené pro Jigala Amira, izraelského radikála, který v roce 1995 spáchal atentát na bývalého premiéra Jicchaka Rabina. Zřejmě je však příčinou jeho zadržování spíše špionáž než terorismus. X je držen ve stejném zařízení jako Mordechaj Vanunu, který vyzradil, že Izrael vlastní jadernou zbraň, za což byl v roce 1986 odsouzen na 18 let. Vanunu putoval za mříže znovu minulý měsíc, když mluvil s cizinci, čímž porušil podmínky svého propuštění.

Podle britského listu The Daily Telegraph zmizel článek o tajemném vězni z publikace na serveru Ynet několik hodin po zveřejnění. Údajně se jeho stažení domohla tajná služba s tím, že ostatní média o něm nesmějí informovat.

Jakir minulý týden poslal ministru spravedlnosti dopis, v němž žádal o vyjasnění záležitosti kolem tajemného vězně. Odpověď dosud nedostal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám