Hlavní obsah

Američané odcházejí z Iráku, koná se výprodej vybavení

Novinky,
Bagdád

Do konce roku 2011 mají z Iráku odejít všichni američtí vojáci, jichž je v zemi ještě 85 tisíc, což je ale polovina proti maximálnímu stavu. Irácká tržiště jsou už nyní plná amerického vybavení, které se prodává. Ovšem vedle DVD Playboye, balíčků potravin pro vojáky a mýdel Irish Spring se prodávají i sumky na náboje do pušek M-16 nebo podnožky pod ně stejně jako neprůstřelné vesty.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Na tržišti se kromě armádního vybavení prodávají i vyznamenání.

Článek

Nabízejí se i vyznamenání, uvedla agentura Reuters. V ulicích iráckých měst se ocitají větráky i lednice vyřazené z 500 základen, které v roce 2007 sloužily 170 000 vojákům.

Opuštěné základny procházejí Iráčané pátrající po všem využitelném nebo prodejném, ať už jsou to staré vysavače, satelitní antény nebo náhradní díly do amerických armádních aut. Rozebírají i dřevěné ubikace a přenosné záchody.

"Něco je ještě použitelné, třeba lednice, větráky, matrace nebo stany. To, co není, jako pneumatiky, půjde do pecí na severu," uvažuje Faíz Ahmad probírající se odpadem z americké základny u Ramádí.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Americká elektronika na bagdádském tržišti

„Myslím, že cena půjde nahoru, protože Američané z Iráku odcházejí. A lidé hledají toto zboží kvůli jeho vlastnostem a taky proto, že všechno, co je k dispozici na tržištích, je vyrobené v Číně nebo v Koreji.“

„Je to kvalitní zboží, lidé je mají rádi,“ říká Mohammed Sajídí, který zboží prodává. Mimo jiné nabízí antiperspiranty Anti Monkey Butt.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Kosmetické přípravky z amerických armádních skladů končí na tržištích.

Američané už předali 370 základen a americká armáda tvrdí, že odevzdala 62 000 kusů vybavení včetně automobilů a kancelářského zařízení. Na iráckých silncích už jsou vidět žiznivé americké vozy SUV.

Další vybavení, jako pračky, klimatizace, sušičky, ledničky a osvětlení se prodává přímo Iráčanům. "Letos jsme vyklidili 9000 tun vybavení a prodali je za 500 000 dolarů, které se vrátily do státní pokladny," řekl generál Gustave Perna.

Armáda tvrdí, že po sobě uklízí uvážlivě a systematicky a že z odpadu vytřídila 130 000 tun toxického materiálu. A rozhodně popírá, že by se prodávaly zbraně nebo příslušenství k nim.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Americké elektrospotřebiče na bagdádském tržišti

Kritici říkají něco jiného. Podle nich se dají na tržištích najít neprůstřelné vesty a součásti pušek. Toxický materiál se hází do otevřených skládek, což vše dokládá korupci v zemi.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Iráčan prodává americké zboží.

Anketa

Koupili byste si vyřazené věci z vybavení americké armády?
Ano
72,6 %
Ano, ale jen málokteré
16,2 %
Ne
11,2 %
Celkem hlasovalo 1014 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám