Hlavní obsah

Přes třicet obětí atentátů v Iráku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Atentáty v Iráku si od neděle vyžádaly 34 oběti. V pondělí při atentátu v severoiráckém Širkátu zahynulo osm lidí, uvedla BBC. Dalších 26 lidí zahynulo v neděli v iráckém hlavním městě při dvojitém sebevražedném atentátu u státem vlastněné Obchodní banky. Padesátka dalších lidí byla zraněna. Silné výbuchy poškodily i několik sousedních budov.

Článek

Pondělní útok u tržiště byl koordinovaný, nejprve explodovala nálož u silnice. Když se na místo seběhl dav a policisté, sebevražedný atentátník odpálil nálože ve vestě. Zabil šest policistů a dva civilisty.

Auta použitá při útoku v Bagdádu byla naložena 80 kilogramy výbušnin, uvedl pro agenturu Reuters mluvčí bezpečnostních sil v Bagdádu generál major Kásim Musaví. Obě vozidla narazila takřka ve stejné chvíli do betonových zdí chránících banku před pumovými atentáty.

Mohutné exploze zabily kromě civilistů i několik policistů střežících budovu a nedalekou budovu ministerstva vnitra. „Všichni strážci banky jsou mrtví,“ sdělil místní obyvatel Mahmúd Asi agentuře Reuters. Většinu obětí ale tvořili lidé čekající na své identifikační průkazy.

Obchodní banka je jednou z nejaktivnějších v Iráku a nejvíce se snaží angažovat při získávání zahraničních investic. Atentát se připisuje irácké odnoži al-Káidy. Zatím není jasné, proč byl útok podniknut na banku. Nelze vyloučit, že někomu šlo o zničení důkazů o praní peněz na účtech Obchodní banky. BBC také nevylučuje, že vzbouřencům docházejí prostředky, a pokoušejí se takto získat další. Mohlo ale také jít o náhradní cíl, přičemž primárním by mohla být kancelář ministerstva vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám